top of page
Zoeken

Waar komt Vintage Kleding vandaan? | Het grote geheim van vintage kleding winkels.

Bijgewerkt op: 13 okt 2021


Veel vintage shops hebben wel een paar smoesjes of flauwe grapjes achter de hand wanneer je ze vraagt waar al die mooie vintage kleding toch vandaan komt. Antwoorden als "Dat is het geheim van de chef" en "Als we dat vertellen hebben we straks geen klanten meer" kennen we wel, maar waarom zijn zo veel shops er niet gewoon transparant over? In dit artikel vertellen wij je welke vier technieken het meest gebruikt worden door vintage shops om aan nieuw assortiment te komen en hoe dat lang niet altijd duurzaam is.




Techniek 1: Vintage inkopen per kilo

+ Grote marges

+ Veel keuze

- Meestal niet duurzaam


Gesorteerde paketten tweedehands kleding, klaar voor de verkoop.

Heb je wel eens je eigen oude kleding in een textielcontainer gegooid? Grote kans dat je er een tweedehands kleding verkoper blij mee hebt gemaakt. Veel mensen denken dat alle ingezamelde kleding verstuurd en gedoneerd wordt aan mensen in derde wereldlanden. Dit is echter lang niet altijd zo. Kleding die in tweedehands kledingcontainers wordt verzameld wordt bijna altijd verkocht aan textielsorteerders. Het geld wat hiermee door voornamelijk goede doelen verdient wordt, wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de financiering van projecten.


Maar wat gebeurt er dan wél met tweedehands ingezamelde kleding en textiel? Textielsorteerders kopen de kleding op en verdelen het in in categorieën gebaseerd op kwaliteit en soort. Door dit proces is het voor retailers mogelijk om vrij goedkoop en vrij specifiek tweedehandskleding bij de sorteerders in te kopen. Bijna alle grote vintage kleding winkels, webshops en kilo sale evenementen kopen het grootste deel van hun assortiment via deze manier per kilo in. Vooral voor vintage kilo sale evenementen is deze manier van inkopen erg aantrekkelijk. Wanneer je eigen verkoopprijs per kilo hoger is dan je inkoopprijs maak je met een simpele rekensom vrij eenvoudig winst.


Waarom inkopen per kilo soms helemaal niet duurzaam is.

Hoewel bedrijven die vintage kleding per kilo online aanbieden graag anders beweren (door bijvoorbeeld te zeggen dat zij uit de USA inkopen), komt de meeste vintage kleding komt uit Pakistan. In Pakistan wordt op wereldwijde schaal tweedehands textiel geïmporteerd, verzameld en gesorteerd. Het gaat om honderden miljoenen kledingstukken per jaar waardoor sorteercentra uit Pakistan nog veel specifieker dan kleinere, lokale sorteerders de kleding in categorieën kunnen verdelen. Dit in combinatie met de extreem lage prijzen waarvoor de kleding aangeboden kan worden maakt het voor heel veel shops ontzettend interessant om hier in te kopen.


Het sorteren van textiel is namelijk een ontzettend arbeidsintensief proces waartegenover vaak maar kleine marges staan. Een hele vervelende oplossing hiervoor is het uitbesteden van het proces aan lagelonenlanden. Over werkomstandigheden en lonen van werknemers in sorteercentra in Pakistan is vaak geen informatie te krijgen, vermoedelijk omdat deze zaken niet in orde zijn. Wat wij wel weten is dat soortgelijke arbeid in Pakistan wordt vergoed met een inkomen rond het minimumloon, wat behoorlijk ver van een écht leefbaar loon af ligt.


Werknemers aan de lopende band van een sorteercentrum in Pakistan, onderdeel van ReTex.

Naast de vermoedelijk vervelende condities voor werknemers, is het import en export proces te vervuilend om duurzaam te kunnen noemen. De kleding wordt wereldwijd in containers met boten verscheept naar Pakistan om vervolgens ook weer in containers met boten verzonden te worden naar het land waarin de klant zijn (online) vintage kleding winkel heeft zitten.


Kan het ook wél duurzaam?

Zeker weten! Door het gewoon lekker lokaal te houden.

Wij kopen ons assortiment alleen in van textielsorteerders in Nederland en Frankrijk. De kleding legt een veel kortere afstand af om aan te komen in ons magazijn en de werkomstandigheden van werknemers in sorteercentra in Nederland en Frankrijk zijn bijna altijd prima in orde.




Techniek 2: Vintage inkopen via particulieren en eigen netwerk.

+ Perfect voor bijzondere items

+ Gericht kunnen zoeken

- Arbeidsintensief

- Kleine marges

- Kans op een miskoop of om opgelicht te worden is groot


Een Tommy Hilfiger jas die wij zelf hebben ingekocht via een particuliere verkoper op Marktplaats

Niche shops en winkels die zich op designer of hoger segment kleding richten doen zich er verstandig aan om artikelen per stuk in te kopen van verzamelaars of particulieren. Deze manier van inkopen is heel toegankelijk en vindt vaak plaats op platforms als Marktplaats, Facebook en Vinted. Er zijn echter een paar grote nadelen. Het proces is erg arbeidsintensief en kleding die je van particulieren inkoopt is niet altijd authentiek of even mooi als het in de beschrijving ervan beschreven stond. Er is dus behoorlijk wat kennis en ervaring nodig om de plank niet soms volledig mis te slaan. Daarnaast zijn de marges vaak klein, doordat de verkoper vaak een heel aardig idee heeft van de waarde van het desbetreffende item.


Vintage kleding retailers kopen ook in via hun eigen netwerk. Vooral online shops met een grote following op social media maken hier slim gebruik van. Wanneer een oproep op de site of bijvoorbeeld Instagram geplaatst wordt waarin vermeld wordt dat de desbetreffende shop geïnteresseerd is in het inkopen van vintage kleding, kunnen klanten en volgers via DM of e-mail artikelen aanbieden die vervolgens door de shop ingekocht kunnen worden. Een voordeel hiervan is dat de bestaande following van de shop vaak een kledingstijl heeft die sowieso al overeenkomt met het bestaande assortiment van de shop, waardoor hele interessante artikelen ingekocht kunnen worden. Een groot nadeel is net als het inkopen via particulieren op bijvoorbeeld Vinted dat de marges die uiteindelijk overgehouden worden vaak niet zo groot zijn.




Techniek 3: Vintage inkopen door te thriften in kringloopwinkels.



- Arbeidsintensief

- Geen garantie op mooie items

- Moreel bezwaar


Veel vintage retailers beginnen hun onderneming door zelf kringloopwinkels af te struinen op zoek naar pareltjes die met winst online verkocht kunnen worden. Wij geven toe, ook Wildebras Vintage is op deze manier begonnen. Het is een lastig en arbeidsintensief proces waarbij door 99% niet relevante kleding heen gefilterd moet worden om 1% geschikte super vintage te kunnen vinden. De garantie dat er überhaupt relevant assortiment te koop is, heb je natuurlijk ook niet.


Daarnaast bestaat er een groot moreel bezwaar om in te kopen van het assortiment van kringloopwinkels. Het gaat namelijk ten koste van mensen die kringloopwinkels bezoeken omdat er voor hen geen betaalbaar alternatief bestaat.


Door het populairder worden van tweedehands en vintage kleding (en begrijp ons niet verkeerd, dit is een super goede ontwikkeling!) bezoeken steeds meer mensen kringloopwinkels. De mooiste items worden er uitgepikt door mensen die er soms veel meer voor over hebben dan armere kringloopbezoekers kunnen betalen. Sommige kringloopwinkels gaan met deze trend mee en verhogen hun prijzen. Hierdoor wordt het voor mensen die uit noodzaak kringloopwinkels bezoeken steeds lastiger om aan nieuwe kleding te komen.




Samenvattend, hoe kopen de meeste vintage kledingwinkels nieuw assortiment?


De meeste retailers maken vooral gebruik van techniek 1: inkopen per kilo via textielsorteerders. Dit proces is lang niet altijd duurzaam, maar kan wel duurzaam aangepakt worden door alleen via lokale sorteerders in te kopen. Naast inkopen per kilo wordt de basis van het assortiment vaak aangevuld met bijzondere items die de shops via particulieren op bijvoorbeeld Vinted inkopen. Thriften in kringloopwinkels wordt door vintage kleding winkels eigenlijk nooit gedaan. Het is te arbeidsintensief, de marges zijn niet groot en er zijn morele bezwaren.

2.220 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Fair Friday

Comments


bottom of page