Vintage, retro, deadstock, antiek of maar gewoon tweedehands? Je kent de termen vast wel, maar wat betekenen ze precies? In dit artikel leggen wij het jou haarfijn uit en rekenen wij voor eens en voor altijd af met alle mythes en misvattingen over vintage streetwear en kleding.
Opvatting 1:
Vintage kleding is kleding die gemaakt is tussen de jaren 20 en jaren 80.
Onjuist.
Volgens het woordenboek Van Dale:
vin·tage(de; v(m))1voorwerpen die door hun ouderwetse uitstraling modieus zijn.
Voilà! Helder toch? Super leuk bedachte opvatting, maar toch, nee. Sommige winkels beweren dat kleding alleen vintage kan zijn wanneer deze uit bepaalde, eigenlijk altijd zelfbedachte, tijdsperiodes komt. De enige uitzondering hierop is antieke kleding, die bij correct gebruik van de term altijd kleding betreft die ouder dan 100 jaar is. Maar deze kleding is vrijwel nooit bedoeld om te dragen en wordt vooral gekocht om te verzamelen of tentoon te stellen.
"Vintage" betekent niets anders dan dat een artikel modieus is door een niet-hedendaagse vormgeving. En wat is dan modieus? We willen niet al te filosofisch worden met onze uitleg, maar de interpretatie van modieus is toch écht helemaal aan jou en dus subjectief. Er bestaan natuurlijk wel een heleboel kenmerken die door veel mensen en verkopers van vintage kleding als typisch vintage gezien worden.
Enkele voorbeelden van typische kenmerken voor vintage kleding volgen hieronder:
Crewnecks (sweatshirts).
Een sweatshirtstijl die vooral in de jaren 90 erg populair was. Crewnecks zijn te herkennen aan de opstaande hals. Een beetje als een turtleneck of coltrui, maar dan net wat lager. De hals sluit dus nauw aan op de nek van de drager maar bedekt deze niet zoals een col dat doet. Crewnecks worden vaak verward met gewone O-hals sweatshirts en de term regelmatig onterecht gebruikt door verkopers om meer geld voor een sweatshirt te kunnen krijgen. Crewnecks zijn over het algemeen namelijk gewilder, en daarom duurder dan "gewone" sweatshirts.
Het verschil tussen een sweatshirt (links) en een crewneck (rechts). Het verschil is vooral goed te zien wanneer het artikel gedragen wordt maar ook te herkennen aan de bredere met elasthaan vermengde band rond de hals.
Wijde mouwen
Erg kenmerkend voor met name jaren 80, 90 en 00's vintage zijn de wijde pasvormen en daarmee vooral wijde mouwen van kledingstukken (Let er op dat vintage kleding uit de jaren 70 vaak juist erg nauwsluitend van vorm is!) . Geen idee waarom kledingmerken hier met huidige producties van af zijn gaan wijken, het is namelijk een veel chillere pasvorm dan die van modern vormgegeven producties. Je armen kunnen goed luchten en je oksels kunnen prima zweten zonder dat er stof aan vast gaat plakken en zweetvlekken zichtbaar worden. Ideaal toch?
Links een jaren 80 Reebok sweatshirt met een vintage mouw en rechts, een Levi's hoodie met een moderne (2015) mouw-stijl.
Box-fit:
Naast wijde mouwen is de pasvorm van kledingstukken die tussen de jaren 80 en 00's gemaakt zijn erg relaxed. Met name truien, T-shirts, jacks, jassen en t-shirts sluiten bijna nooit nauw op het lichaam van de drager aan.
Een Nike-sweatshirt uit de jaren 90 waarbij goed te zien is hoe ruim en relaxed de pasvorm is.
Spellouts en grote logo's:
Sweatshirts, T-shirts en jacks met deze kenmerken zijn het meest gewild van allemaal. Een spellout is een kledingstuk waarop de naam van het merk prominent en volledig geborduurd of gedrukt op het artikel bevestigd is. Vooral in de jaren 90 waren spellouts ontzettend populair. Vergelijkbaar qua stijl zijn artikelen waarop in plaats van de naam van het merk, het logo groot is afgebeeld, bijvoorbeeld in het midden op de voorkant van het artikel.
Enkele voorbeelden van spellouts en sweatshirts met grote logo's.
Puntkragen (blousen)
In de jaren 70, 80 en 90 was de stijl voor met name casual blousen een ontwerp met een spitse puntkraag. Vrijwel alle discoblousen, maar ook graphic en drakenblousen uit het Y2K tijdperk hebben grote kragen met puntige, lange hoeken.
Drie jaren 80 blousen waarop duidelijk de puntvormige kraag te zien is.
Fades (T-shirts)
Naar verloop van tijd, veel zonlicht en/of veel wasbeurten zal een zwart T-shirt, van welke kwaliteit dan ook, verkleuren. Het diepste zwart vervaagd en maakt plaats voor een donkere grijstint. Dit noem je fading. Iedere fade is anders en draagt bij aan de authenticiteit en uniekheid van een vintage t-shirt. Zwarte vintage T-shirts zijn daarom bijna nooit écht intens zwart.
3 verschillende niveaus van fading, van donker zwart (links) naar grijzig (rechts).
Single stitch (T-shirts)
Vintage T-shirts die geproduceerd zijn vóór 1995 zijn te herkennen aan de single-stitch. T-shirts uit deze tijd hebben in plaats van een zizag of dubbel stikpatroon aan het einde van de mouwen en de onderkant één enkel stikpatroon. Tegenwoordig wordt deze techniek door sommige merken geherintroduceerd om een vintage look te recreeëren. Checken voor een single stitch is nog steeds de makkelijkste manier om te checken of een T-shirt gemaakt is vóór of na 1995.
Een voorbeeld van een single stitch patroon. Deze kunnen gevonden worden op de uiteinden van mouwen en de onderkant van een T-shirt van vóór 1995.
Opvatting 2:
Vintage kleding is hetzelfde als retro kleding.
Onjuist. Meestal dan.
Van Dale kan ons hier helaas niet mee helpen maar onze ervaring wel. Met retro kleding wordt, bijna altijd, bedoeld dat de kleding in kwestie niet écht uit een bepaald vintage tijdperk komt, maar het ontwerp ervan gebaseerd of geïnspireerd is op de typische stijl ervan. Veel (ook fast-fashion) kledingmerken zien de populariteit van vintage kleding en pikken maar al graag een graantje mee door nieuwe kleding te produceren die bedoeld is om authentieke kleding te imiteren. Super on-duurzaam en on-cool dus, als je het ons vraagt.
Verder zijn er ook gewoon heel erg veel mensen die niet weten dat, met retro nagenoeg altijd de bovenstaande definitie wordt aangehouden. Het kan dus best zijn dat je weleens een kledingstuk tegenkomt wat wél echt vintage is, maar toch retro genoemd wordt. Probeer dan vooral niet boos te worden, maar met een vriendelijke toon de persoon in kwestie hierop te wijzen en deze te corrigeren.
Een voorbeeld van een retro (dus niet vintage!) Tommy Hilfiger sweatshirt. Op het eerste gezicht lijkt het een spellout uit de jaren 90, maar als je goed kijkt en bijvoorbeeld de stof voelt kom je erachter dat het geen echte vintage is. Een goede indicatie zijn moderne labels. Ook dit sweatshirt heeft een modern Tommy Jeans label.
Opvatting 3:
Deadstock vintage kleding is ongedragen vintage.
Juist!
Ons hart maakt nogal altijd een klein, vrolijk sprongetje bij het vinden van een deadstock kledingartikel. Deadstock betekent letterlijk "dode voorraad". Vintage kleding die nooit door de winkel waar het vandaan komt verkocht en daarom ook niet gedragen is. Eigenlijk niet eens tweedehands dus! Maar hoe weet je of een artikel wel echt deadstock is? Op Marktplaats of Vinted houdt bijna niemand zich in om een kledingstuk als nieuw of deadstock te verkopen, omdat kleding in nieuwe staat nou eenmaal het meeste waard is. Te controleren is dit dan ook niet, tenzij de originele tags, prijs en merkkaartjes nog aan het artikel bevestigd zitten. Probeer het maar eens uit, een kartonnen kaartje in je nek zit gewoon niet zo lekker en doet het ook niet zo goed in de wasmachine. De enige manier om ervan verzekerd te zijn dat een artikel écht deadstock / ongedragen is, is dus de aanwezigheid en bevestiging van nog steeds (het liefst alle) oorspronkelijk bevestigde kaartjes en tags. Alleen items in deze staat worden daarom door ons bestempeld en verkocht als deadstock.
Samengevat, wat is vintage kleding, retro kleding en deadstock vintage?
Vintage kleding is de benaming voor kleding die hip is door een niet modern ontwerp. Er zijn geen harde lijnen te trekken over wat wél of niet vintage is waardoor het een vrij abstracte term is. Wél zijn er een aantal kenmerken voor kleding die typisch zijn voor een bepaalde tijd en daardoorvrijwel altijd als vintage gezien worden zoals crewnecks, single stitch patronen en spellouts. Retro kleding is kleding die gebasseerd is op een vintage stijltrend en deadstock vintage is ongedragen, bijna altijd ook onverkochte vintage kleding.
Comentarios