top of page
Zoeken

Vintage Nike Labels - De Complete Geschiedenis



Sinds de start van onze vintage kleding webshop hebben wij meer dan 500 vintage Nike items in onze handen gehad. Variërend van sweatshirts en T-shirts tot petjes, truien, vesten en eigenlijk nog veel meer. Het overgrote deel van onze eigen verzameling bestaat uit artikelen uit de jaren 90 en 80, maar wij zijn ook ontzettend veel items tegengekomen uit de 00’s en zelfs de jaren 70 (al zijn deze tegenwoordig nog maar heel lastig te vinden).


Sinds Nike in 1971 voor het eerst kleding ontwierp met de wereldberoemde “Swoosh” ( die overigens voor 35$ door student Carolyn Davidson is ontworpen). De designs van de nek labels, samenstelling labels en de Swoosh zelf zijn voortdurend aangepast en vernieuwd, waardoor het ook voor mensen met weinig vintage shopping ervaring heel gemakkelijk kan zijn om erachter te komen uit welke tijd een vintage Nike item komt.


Om het identificeren van jouw vintage Nike artikel wat makkelijker te maken hebben wij deze guide gemaakt, zodat óók jij dadelijk precies weet uit welke tijd jouw eigen swooshy pareltjes komen!


Vroege Nike Labels (1970’s - 1983)

Een witte tag, met in blauwe letters de Merknaam en een oranje Swoosh zijn kenmerkend voor dit label. De stof waarvan het label gemaakt is, is erg dun ten opzichte van latere labels.


Dit label is van alle labels het langste in gebruik geweest. Nike begon met het produceren van kleding met dit label in 1971. In 1973 is Nike een samenwerking aangegaan met Brown and Partners, een groot marketingbureau wat van de toen nog niet zo bekende Swoosh een écht wereldmerk gemaakt heeft. Mede door de succesvolle samenwerking en de advertenties die er uit voort kwamen, bezat Nike in 1980 een aandeel van meer dan 50% van de gehele sportschoenenmarkt. In hetzelfde jaar is Nike ook een beursgenoteerd bedrijf geworden.

Het Nike logo en de swoosh door de jaren heen

Nike maakte toen nog steeds nagenoeg alleen maar gebruik van het label en varianten hierop, die in de plaatjes hierboven te zien zijn. Deze tags zijn tot en met 1983 gebruikt, waarna in 1984 een nieuw label geïntroduceerd werd.


Het Blue-tag tijdperk (1984-1988)

Nike items uit dit tijdperk dragen een blauw label met een zilvergrijs logo en zilvergrijze tekst. De kleur waarmee de maat van het artikel wordt aangegeven wordt is meestal (maar niet altijd) geel.


In 1984 sloot Nike samen met opkomend basketbal-ster Michael Jordan een miljoenendeal sloot waarbij hij hét nieuwe gezicht werd van wat Nike uit wilde stralen. Dit was ook het jaar waarin misschien wel meest bekende merk-slogan ooit “Just do it” voor het allereerst gebruikt werd in de branding van het merk. De drie iconische woorden kwamen terug in televisie reclames, billboards en natuurlijk designs van kledingstukken.

vintage nike tags
De eerste advertentie met Michael Jordan

Sweatshirts, T-shirts, en vooral jacks en vesten uit deze tijd zijn over het algemeen aanzienlijk feller van kleur en ontwerp dan kleding uit het voorgaande tijdperk. Dit paste beter bij Nike haar nieuwe imago als fris, opvallend sportmerk.


Het Silver Tag tijdperk (1987-1994)

De silver tag is te herkennen aan de grijze box, waarop het felrode Nike logo met rechtsonder de maat van het artikel in wit weergegeven wordt.


De samenwerking met MJ ontbloeide tot een mega-succes. Nike opende haar eerste winkel, Niketown in Portland (Oregon). Een flagship store die vooral diende als een visitekaartje voor het merk. NikeTown was al snel ontzettend geliefd onder fans en liefhebbers van het merk waardoor al snel, in Chicago, en later ook Londen nog een vestiging haar deuren opende. In 1993 groeide de waarde van Nike uit tot een bedrag van 3 miljard dollar, waarmee het officieel groter was dan Reebok, wat tot dat moment de grootste speler in de markt was.


wit-zwart-rode labels (1994-1999)

De opvolger van de silver labels zijn de wit-zwart-rode labels. Deze zijn vaak vierkant, maar soms ook rechthoekig van vorm en zijn te herkennen aan de kleurencombinatie. De naam Nike bevindt zich ook wat dichter bij de swoosh, waardoor de letter “E” er een beetje overheen hangt.


Andere varianten uit deze periode zijn nóg zeldzamer, zoals de cross-training labels en de Nike Premier tags (ons hart maakt een klein sprongetje als wij ze tegenkomen!) die vooral in de late jaren 90 voorkwamen.


Vintage Nike Label Herkennen
De Nike schoenen uit Forrest Gump

In 1994 werkte Nike verder aan een nog sterkere brand image en merkbekendheid door meer samenwerkingen tot stand te laten komen met iconische sporters en opkomend talent uit alle takken van sport. Een van de meest succesvolle samenwerkingen uit dit tijdperk is de samenwerking met topgolfer Tiger Woods. 1994 was ook het jaar waarin Nike nog een bekende vertegenwoordiging van haar merk presenteerde, in de vorm van product placement in de film Forrest Gump. In de film, die een gigantische hit werd, spelen schoenen van Nike een behoorlijke rol en worden ze op verschillende momenten heel herkenbaar in beeld gebracht.


Het Grijze label tijdperk (2000s)

Dit label lijkt een beetje op de silver tag uit de jaren 90, maar verschilt ervan doordat het hele label grijs is, niet langer de merknaam, maar alleen de swoosh te zien is en deze zich niet in het midden maar een beetje rechtsonder in het label bevindt.


Dit is het laatste label wat door Nike in T-shirts bevestigd werd. Moderne Nike labels bestaan en worden gewoon nog gemaakt maar zijn in T-shirts vervangen door een print in de vorm van een flex-bedrukking. In jacks, jassen, broeken, truien en accessoires van ná deze periode en moderne productie zijn vaak nog wel labels te vinden, maar deze beschouwen wij niet als vintage.


Hopelijk is het je nu gelukt om erachter te komen uit welke tijd jouw favoriete vintage nike items komen. Ben je er nog steeds niet uit? Stuur dan een DM naar @wildebrasvintage op Instagram of een mailtje naar stijnbuschgens@gmail.com.

Dan zoeken wij het voor je uit!







532 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Fair Friday

Comments


bottom of page